Vanliga frågor

Tillbaka till webbplatsen

Moskito Guard®

Varför ska jag välja Moskito Guard®?

Moskito Guard® skyddar dig mot bitande / blodsugande insekter såsom myggor, knott och sandflugor, både i Sverige och utomlands. Eftersom det inte innehåller DEET är det snällt mot huden. Det verksamma ämnet, Saltidin® (Icaridin), har visat ett längre och bättre skydd än insektsmedel innehållande DEET i motsvarande dos. Insektsmedlet återfuktar huden, kladdar inte, är vattenfast och har en behaglig doft. Det kan även användas av gravida kvinnor samt barn från 3 års ålder. Moskito Guard® finns som kräm i pumpflaska.

Vilken typ av insekter / myggor skyddar Moskito Guard® mot?

Moskito Guard® har bevisad effekt mot stickande / blodsugande insekter över hela världen såsom myggor, knott och sandflugor. Medlet minskar också risken för fästingbett under 4 timmar.

Hur effektivt är Moskito Guard®?

Moskito Guard® är ett mycket effektivt insektsmedel. WHOs riktlinjer för förebyggande av malaria rekommenderar bl.a. den aktiva ingrediensen i Moskito Guard®, Saltidin®. Moskito Guard® visar väldigt bra resultat i effektivitetstester, t.o.m ett längre och bättre skydd än insektsmedel innehållande DEET i motsvarande styrka.

Moskito Guard® är effektivt i ca 8 timmar, till och med mot den asiatiska tigermyggan, som är den mest aggressiva myggarten i världen. Detta är visat i tuffa laboratorietester.

Hur ska Moskito Guard® användas?

Skakas väl före användning. Används endast på mindre hudytor, t ex delar av underarmar, och underben samt halsen. Sprayas i handflatan och appliceras jämnt på huden. Spraya inte direkt i ansiktet. Undvik kontakt med läppar och ögon. Hjälp barn att applicera produkten. Spraya inte produkten i händerna på barn under 12 år. Tvätta händerna efter applicering.

Dosering:

Barn från 3 till 12 år: Tryck max 10 gånger på pumpen. Högst 1 gång per dag.

Personer över 12 år och gravida kvinnor: Tryck max 25 gånger på pumpen. Högst 2 gånger per dag.

Kan Moskito Guard® användas av barn?

Moskito Guard® är lämpligt för barn från 3 års ålder.

Kan Moskito Guard® användas av gravida kvinnor?

Ja, Moskito Guard® kan användas av gravida kvinnor under hela graviditeten om det används enligt instruktionerna.

Kan man använda Moskito Guard® om man har känslig hud?

Moskito Guard® irriterar inte huden eller gör den känsligare. Det är en vattenbaserad produkt och den tillverkas utan parabener. Trots att Moskito Guard® har utvecklats för att minska allergirisken kan vissa komponenter orsaka överkänslighetsreaktioner hos personer som redan har någon allergi.

Kan Moskito Guard® användas till sällskapsdjur?

Moskito Guard® är inte en veterinärprodukt. Moskito Guard® ska enbart användas på människa. Vi föreslår att du talar med din veterinär om hur du bäst skyddar dina sällskapsdjur mot bitande insekter.

Kan jag använda Moskito Guard® på kläderna?

Moskito Guard® är inte avsett för applicering på kläder.

Kan jag använda Moskito Guard® tillsammans med solskyddskräm?

Moskito Guard® kan användas tillsammans med solskyddskräm men inga tester har gjorts för att se om det påverkar insektsmedlets effekt. Det rekommenderas vanligtvis att börja med solkrämen och låta den absorberas i huden i minst 20 minuter innan applicering av insektsmedlet.

Begränsad data visar att 1/3 av solskyddet (SPF) i solkrämen försvinner när man använder DEET-innehållande insektsmedel efter insmörjning. På grund av detta kan det vara bättre att använda alternativa insektsmedel med annan aktiv substans än DEET, som t.ex. Moskito Guard®.

Luktar Moskito Guard®?

Till skillnad från DEET-baserade insektsmedel, som har en stark kemisk lukt, har Moskito Guard® en behaglig doft.

Hur länge skyddar Moskito Guard®?

Moskito Guard® skyddar i ca 8 timmar mot de tre vanligaste myggarterna (Anopheles, Aedes och Culex).

Måste jag applicera nytt Moskito Guard® om jag badat eller idrottat?

Moskito Guard® är vattenfast och svettåligt och behöver därför inte appliceras på nytt efter ett kortare bad (mindre än 30 minuter) eller idrott, såvida det inte har gått mer än 8 timmar sedan den förra appliceringen.

Vad är den aktiva ingrediensen i Moskito Guard®?

Moskito Guard® innehåller 20% Saltidin® (Icaridin), som rekommenderas av WHO, Public Health England, Travel Health Pro med flera.

Kan Moskito Guard® förstöra eller ge fläckar på mina kläder?

Tester har visat att Saltidin® (Icaridin), den aktiva ingrediensen i Moskito Guard®, inte orsakar några skador på kläder. Ömtåliga tyger bör dock behandlas med försiktighet.

Finns det några biverkningar av Moskito Guard®?

Hittills har inga biverkningar rapporterats av konsumenter eller myndigheter. Vi rekommenderar att du använder Moskito Guard® enligt anvisningarna.

Vad ska jag göra om jag får en reaktion mot Moskito Guard®?

En del personer kan få en lättare hudreaktion av att använda produkter som innehåller Icaridin, t.ex. Moskito Guard®, även om det är mycket ovanligt.

I sällsynta fall kan Moskito Guard® leda till allvarligare men tillfälliga skador på ögonen. Applicera inte på ögon, läppar eller skadad hud. Vid kontakt med ögonen, håll ögonen öppna och skölj försiktigt med vatten i 15–20 minuter.  Kontakta Giftinformationscentralen eller läkare för rådgivning.

Om du får en hudreaktion, tvätta noga med tvål och vatten. Sluta använda medlet och rådfråga läkare om irritation eller hudutslag kvarstår.

Om medlet sväljs ner, kontakta omedelbart läkare eller Giftinformationscentralen för rådgivning. Läppja på ett glas vatten om du kan svälja. Framkalla inte kräkning om inte Giftinformationscentralen eller läkaren uppmanat dig till det.

Kan jag ta med mig Moskito Guard® i handbagaget på flyget?

Ja, enligt aktuell lagstiftning kan Moskito Guard® tas med på flyget.

Aktiva ingredienser – Saltidin® (Icaridin) vs DEET

Vad är DEET?

DEET innehåller N,N-dietyl-meta-toluamid och är aktiv ingrediens i många vanliga insektsmedel. Det kan appliceras direkt på huden och kläderna och finns i många olika former och koncentrationer.

DEET kan emellertid ha en skadlig inverkan på miljön och förorsaka hudirritation hos människor.

Vad är Saltidin® (Icaridin)?

20% Saltidin® (Icaridin) är ett högeffektivt insektsmedel samtidigt som risken för hudirritation och miljöpåverkan är mycket liten. Ger behaglig känsla att applicera.

Vad är skillnaden mellan Icaridin, Picaridin och Saltidin®?

Alla tre produkterna innehåller samma kemiska förening, hydroxietyl-isobutyl-piperidinkarboxylat. Icaridin, Picaridin och Saltidin® är olika namn/varunamn som beror på i vilket land de säljs och vilket företag som tillverkar medlet.

Myggor och sjukdomar

Var finns det myggor?

Myggor och andra bitande insekter finns över hela världen.

Vilka sjukdomar sprids av myggor?

Myggor är bärare av olika sjukdomar, bland annat japansk encefalit, chikungunya, denguefeber, gula febern, zika, och malaria.

Dessa sjukdomar kan ha livshotande konsekvenser och du rekommenderas att använda insektsmedel för att skydda dig mot myggor och de sjukdomar de sprider.

Hur många typer av mygg finns det?

Det finns över 3 000 myggarter i världen, men endast tre av dessa är kända för att sprida sjukdomar hos människa. Anopheles-myggor är den enda art som man vet är bärare av malaria. De kan också överföra filariasis (även kallat elefantiasis) och encefalit. Culex-myggor är bärare av encefalit, filariasis och West Nile-virus. Aedes-myggor, till exempel den blodtörstiga asiatiska tigermyggan, kan sprida gula febern, dengue, japansk encefalit och zikavirus.

Vilka typer av myggor finns i Sverige?

Det finns ett 50-tal olika arter av stickmyggor i Sverige. De vanligaste förekommande kan delas in i två huvudgrupper: skogsmyggor och översvämningsmyggor.

Skogsmyggor (Aedes communis) karaktäriseras av att de tar tid på sig innan de sticker (de cirkulerar runt sitt byte). Skogsmyggor är som mest aktiva i gryning och på kvällen. Myggorna kan inte flyga så långt, kring två kilometer från kläckningsplatsen och de kan leva ca två månader efter kläckning.

Översvämningsmyggor (Aedes sticticus) är vår mest aggressiva mygga då den sticker omedelbart i kontakt med sitt byte, dessutom är den aktiv på dagen och kan sticka såväl i starkt solljus som på kvällen. Översvämningsmyggan kan flyga två mil från kläckningsplatsen och är aktiva till och med september.

Varför blir jag myggbiten?

Myggor reagerar på värme, rörelse och koldioxid från våra kroppar. Hanmyggorna biter inte människor men honmyggorna behöver mänskligt blod för att utveckla fertila ägg. De måste alltså bitas för att få näring.

Hur kan jag skydda mig mot myggor?

Följande rekommendationer gäller:

  • Använd insekts- eller myggmedel
  • Använd ljusa kläder och löst sittande långärmade överdelar, långbyxor eller lång kjol så att så lite hud som möjligt är oskyddad.
  • Håll fönster och dörrar stängda under natten.
  • Använd myggnät.

När ska jag använda insektsmedel?

Insektsmedel kan användas så snart det finns insekter i närheten, och rekommenderas när det finns mygg för att minska risken att få kliande bett och eventuella myggburna sjukdomar.

Behöver jag ta malariatabletter?

Malariatabletter rekommenderas om du ska resa till områden där det finns malaria. Ta reda på fakta om ditt resmål och sök professionell rådgivning minst 6 veckor innan du reser iväg.

Vad ska jag göra om jag blir biten?

Vid en normal reaktion lindrar hydrokortisonkräm eller kalaminlotion klådan. Kylande omslag, isbitar eller ett kallt bad utan tvål kan också lindra symtomen. Vid mer allvarliga allergiska reaktioner kan följande användas:

  • orala antihistaminer
  • lokalbehandling med klådstillande lotion eller bensokain
  • kallt bad utan tvål
  • en autoinjektion med adrenalin (EpiPen) ska tas om man drabbas av anafylaxi

Zikavirus

Alla som planerar en resa bör söka rådgivning från sjukvårdspersonal minst 6–8 veckor före resan, särskilt om man är gravid eller planerar att bli gravid.